keskiviikko 17. kesäkuuta 2009

Perenna- ja pensasistutukset erinomaisessa kasvussa Ideapihat -osastolla














Kesä on edennyt hurjan nopeasti, siitä on jo lähes kuukausi, kun istutimme ensimmäiset perennat, pensaat sekä puut Ideapihat -osaston keltaiseen, punaiseen, siniseen ja vihreään puutarhaan.
On ollut ilo seurata töidensä ohessa, kuinka jokainen istutettu kasvi on lähtenyt hienosti uuteen kasvuun.
Nyt, lähes kesäkuun loppupuolella, useimmat perennoista ovat jo kaksinkertaistaneet, jopa kolminkertaistaneet kokonsa. Lisäksi monet perennat ja osa pensaista sekä puistakin kukkivat upeasti.

Esimerkkeinä voisin mainita muun muassa keltaisen puutarhan jaloruusut. Rosa "Schneewittchen" ja Rosa "Graham Thomas" ovat aivan täynnä nuppuja. Hetkenä minä hyvänsä nämä jaloruusut kukkivat upeissa valkoisen ja keltaisen väreissä.

Tarhapäivänliljat, Hemerocallis "Corky" sekä "Sammy Russel", ovat keltaisen puutarhan raikkaanvihreitä "ruohomättäitä". Ne ovat lähes kolminkertaistaneet kokonsa kuukauden takaisen istuttamisen jälkeen. Mielenkiinnolla odotan, milloin ne alkavat kukkia näyttävästi.

Punaisen puutarhan istutusaltaassa koivuangervo (Spiraea betulifolia "Island") kukkii todella näyttävän valkoisin kukinnoin, joille lehtien raikas, vihreä väri tarjoaa upean taustan. Istutusaltaan perennoista purppurasydän Luxuriant (Dicentra formosa "Luxuriant") kukkii jo perennan nimen mukaisesti purppuranpunaisin kukin. Komeamaksaruoho "Matrona" ( Sedum "Matrona") on tuplannut kokonsa ja versojen latvat ovat jo täynnä kukannuppuja. Milloin saamme nauttia komeamaksaruohon upean punaisista kukinnoista, saa nähdä.

Sinisen puutarhan katseenvangitsijoita ovat ehdottomasti tällä hetkellä rungolliset unkarinsyreenit ,Syringa josikaea. Näillä ovat upeat aniliininpunaiset kukinnot, joiden tuoksu myös suorastaan huumaa ohi kuljettaessa.
Verikurjenpolvet ( Geranium sanquineum ) ovat jo hetken kukkineet, kukan sävy on näyttävän aniliininpunainen. Verikurjenpolvet ovat hauskan näköisiä. Koska lehtien pinta on nukkainen,näyttää aivan siltä, kuin pintaa peittäisi karva.

Siperiankurjenmiekkojen, lajike "Ruffled Velvet" ( Iris sibirica "Ruffled Velvet" ) ,kukkavanat ovat jo työntyneet esiin ja kukat aukeavat hetkenä minä hyvänsä. Millainen sinisen sävy kukalla mahtakaan olla? Mielenkiinnolla odotan, että siperiankurjenmiekkojen kukinta alkaa. Siperiankurjenmiekat löytyvät sinisen puutarhan alaosasta.

Sinisen ja vihreän puutarhan rajalla, siperiankuusien (Picea omorika) alla, on jo muutaman viikon ajan kukkineet todella näyttävin kaksivärisin kukin revontuliatsaleat (Rhododendron x"Northern Hi-lights"). Kukat myös tuoksuvat voimakkaasti, joten ohi kulkiessa revontuliatsaleoja ei voi olla huomaamatta!
Aivan revontuliatsaleojen välittömässä läheisyydessä, löytyy toinenkin katseenvangitsija: kirjovaahtera (Acer platanoides "Drummondii"). Sillä on upeat kellanvalkokirjavat lehdet. Kirjovaahtera nousee näyttävästi esille tuija-aidan luomasta vihreästä taustasta.

Vihreässä puutarhassa huomio kiinnittyy lehtoängelmään (Thalictrum aquilegifolium ), jonka vaaleanlilat, puolipallon muotoiset kukinnot nousevat hyvin esiin tuija-aidan antamasta vihreästä taustasta. Lehtoängelmän pörröinen kukinto yhdistettynä muutenkin hentoon olemukseen on mielestäni ihastuttava.

Kanadanvuokko ( Anemone canadensis ) on myös mielenkiintoinen tuttavuus, näihin kotoisiin vuokkoihimme verrattuna. Kanadanvuokon sanotaan kukkivan heinäkuussa ja kukinta-aika on pitkä. Ideapihat -osaston vihreän puutarhan kanadanvuokot ovat jo nupulla, joten kohta saamme nauttia vuokkojen valkoisesta kukinnasta. Toivottavasti kukinta kestäisi pitkään, kuten luvataan.

Myös kaikki osastomme ikivihreät havut, erilaiset katajat (Juniperus ), vuorimännyt (Pinus mugo) sekä siperianpihdat (Abies sibirica) ovat kaikki lähteneet todella hyvin kasvuun, uusi vuosikasvu on raikkaan vihreissä ja sinertävän vihreissä väreissä.

Kesän aikana tulen raportoimaan lisää sekä sanoin että kuvin, miten perennat, pensaat ja puut ovat jatkaneet kasvuaan ja kuinka upeasti ne kukkivat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti