keskiviikko 24. kesäkuuta 2009

kuulumisia ideapihoilta














Keltaisessa puutarhassa osa jaloruusujen Rosa "Schneewittchen" ja "Graham Thomas" nupuista ovat viittä vaille avautumassa. "Graham Thomasin" upean keltaisesta väristä saa jo nyt hieman vihiä. Olen melko varma, että jo tällä viikolla voimme ihastella näiden ruusujen upeaa kukintaa.

Muita huomioitani keltaisen puutarhan perennoista. Keltakiurunkannus Corydalis lutea kukkii hyvin runsaana, hyvin todennäköisesti vielä pitkään. Keltapeippi Lamiastrum galeobdolon " Florentinum" on jo peittänyt lähes koko istutusalueensa kivan näköisillä valkokirjavilla lehdillään. Tämän lehtiperennan juju on nimennomaan sen lehdissä ja rentokasvuisessa, lamoavassa kasvutavassa. Komeasinikuunliljan Hosta sieboldiana "Frances Williams" näyttävän lehdistön yläpuolelle nousee jo kukkavarsia ja eritoten yhdessä niistä ovat valkoiset kukat lähes auenneet. Komeakuunsinililjojen takana, ison maakiven ympärillä olevat silmiinpistävän keltalehtiset keltaheisiangervot ovat myös aloittamassa kukintaansa. Tällä hetkellä nupulla olevat kukinnot aukeavat mitä todennäköisemmin hyvin pian valkoisin kukin.

Punaisen puutarhan istutusaltaan rungollisena kasvatettujen purppuraheisiangervojen, Physocarpus opulifolius "Diapolo", purppuranpunainen lehvästö on täynnä pieniä kukkanuppuja. Kun kukat lähiaikoina aukeavat, pitäisi niiden olla vaaleanpunaiset. Tällöin nämä kolme purppuraheisangervoa ovat varmasti huomiota herättävä näky!

Istutusaltaan koivuangervot, Spiraea betulifolia "Island", jatkavat edelleen upeaa valkoista kukintaansa. Punaisen puutarhan Easy elegance -jaloruusut ovat nekin hienosti lähteneet uuteen kasvuun. Kuin bonuksena, erityisesti Rosa "Great Wall" -ruusut ovat jo aivan täynnä ruusunnuppuja, osa niistä ovat jo aukeamaisillaan.

Sinisen puutarhan verikurjenpolvet, Geranium sanguineum, jatkavat edelleen upeaa, aniliininpunaista kukintaa ja loppua ei näy edelleenkään. Tarhakurjenpolvet, Geranium x magnificum, ovat myös puhjenneet näyttävään punertavansiniseen kukintaan. Mikä näky! valitettavasti emme saa nauttia kukinnasta kovin pitkään, sillä se saattaa kestää vain muutaman viikon. Upean kukinnan lisäksi toinen hieno ominaisuus tarhakurjenpolvella on, että sen lehtiä kosketeltaessa ympärille leviää voimakas tuoksu. Tätä tuoksua ei voi olla huomaamatta.
Ja siperiankurjenmiekat, Iris sibirica "Ruffled Velvet", mikä upean punertavan sininen kukinta! Toivottavasti kukinta tulee kestämään pitkään.

Myös vihreän puutarhan kanadanvuokkojen, Anemone canadensis, kukat ovat jo auenneet. Ei tarvinnutkaan odottaa kukintaa heinäkuulle saakka. Mielestäni kanadanvuokon kukat ova aivan valkovuokon kukan näköiset. No, kuuluvathan ne samaan kasvisukuun (Anemone). Kirjovaahteran, Acer platanoides "Drummondii", tyvellä oleviin töyhtöangervoihin, Aruncus dioicus, on tulossa valkoiset työhtökukinnot, jotka pystyinä ja kookkaina tulevat olemaan näyttäviä katseenvangitsijoita.

Goottipuutarhakin on jo saanut kaikki perennansa ja jaloruusun, rosa "Erotika". Valkohärkki, Cerastium tomentosum var. columnae kukkii upeasti runsaana pienin, valkoisin kukin. Kukinnan pitäisi kestää pitkään. Saa nähdä, toivottavasti näin käy. Valkohärkin valkoinen kukinta ja hopeaharmaat lehdet antavat hyvän kontrastin purppuranpunalehtiselle purppurakeijunkukalle, Heuchera micrantha " Palace Purple" sekä kääpiöhurmehappomarjalle, Berberis thunbergii " Atropurpurea Nana".

Jaloruusut Rosa "Erotika", ovat jo nupulla. Mielenkiinnolla odotan, kuinka tummanpunainen kukka onkaan.

Tällaiset kuulumiset Ideapihoilta, lisää raporttia kasvun ihmeistä tulossa lähiviikkoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti