keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Ryhmäruusuja Punaiseen puutarhaan




Viime viikolla istutimme Easy Elegance -ryhmäruusuja Punaisen puutarhaan Lemminkäisen Paasikko -harkkomuurien kupeeseen.
Korkeat harkkomuurit luovat ruusuille lämpimän ja kylmiltä tuulilta suojaisen kasvupaikan.


Easy Elegance -valikoimaan kuuluvat ruusulajikkeet ovat omajuurisia, eivätkä ne tee villiversoja. Yli kymmenvuotisen jalostustyön tuloksena ruusulajikkeet ovat terveitä, helppohoitoisia, tasakokoisia sekä kauniin muotoisia. Ruusulajikkeet myös kukkivat koko kesän, vähällä vaivalla.

Koristekivikatteeseen istutettavia ruusuja varten tasoitimme ensin kasvualustan pinnan ja levitimme katekankaan. Kankaan päälle ja reunoille kannattaa laittaa esimerkiksi kiviä painoksi, jotta se pysyy napakasti paikoillaan.
Seuraavaksi jaoimme astiaruusut tasaisin välein istutusalueelle. Istutusetäisyys ryhmäruusuilla on 30-50 senttimetriä.

Ruusujen istuttamista varten teimme terävällä veitsellä ristiviillot katekankaaseen.
Ennen istutuskuopan kaivamista käänsimme katekankaan ristiviiltoliepeet kankaan alle, tämä helpottaa istutuskuopan kaivamista lapiolla. Kuopasta kaivettu multa kannattaa laittaa vaikkapa kottikärryihin, ettei suotta sotke katekangasta. Multaa voi sitten istutuskuoppaa täytettäessä laittaa lapiolla suoraan juuripaakun ympärille.

Kaikki istuttamamme ruusut olivat astiataimia. Niitä varten istutuskuoppa kaivetaan niin, että juuripaakun yläreuna tulee maanpinnan tasoon, yläreunan on peityttävä kuitenkin mullan alle, koska pintaan jäädessä juuripaakku haihduttaa vettä, mikä heikentää ruusun juurtumista.
Perinteiset vartetut ryhmäruusut on sen sijaan istutettava niin syvään, että vartekohta (juurenniska) on vähintään 10-15 senttimetriä maan pinnan alla. On myös huolehdittava, että maan tiivistymisen vuoksi multaa lisätään aina tarpeen mukaan.

Istutuskuoppa on 2-3 kertaa leveämpi kuin ruusutaimen astia. Poista ruusuntaimi astiasta varovasti. Jos juuripaakussa on kiertyneitä juuria, katkaise ne leikkaamalla. Juuripaakun reunoja on syytä karhentaa, jotta juuret lähtevät paremmin kasvamaan.
Ennen ruusuntaimen laittamista istutuskuoppaan, kaada kuoppaan reilusti vettä ja anna sen hieman imeytyä maahan. Laita ruusuntaimi istutuskuoppaan niin, että juuripaakku on keskellä kuoppaa ja taimi on suorassa. Täytä istutuskuopasta 3/4 mullalla, tiivistä kevyesti. Täytä loput istutuskuopasta ja tiivistä vielä varovasti. Kastele perusteellisesti. Näin siksi, että ruusut viihtyvät kosteassa maassa, etenkin istutuksen jälkeen. Vaikka ryhmäruusut kestävät kuivuutta hyvin juurtuneina, ne kukkivat runsaammin riittävästi kasteluina ja kukat kestävät kauniina pidempään.


Kun olimme istuttaneet kaikki ryhmäruusut katekankaan läpi, siistin katekankaan pinnan mullasta harjaamalla ja käänsin istutuskuoppien ympärillä katekankaan liepeet ruusuntaimien tyvelle. Vasta sitten levitimme Kekkilän koristekiveä (punainen graniitti) katekankaan päälle. Koristekiveä suositellaan laitettavaksi 3-5 senttimetrin kerros. Aivan ruusuntaimien tyvelle koristekiveä ei kuitenkaan saa laittaa.

Kaikki nämä ohjeet pätevät myös käytettäessä Kekkilän koristekatteita, mutta niiden alla ei tarvitse käyttää katekangasta. Koristekate on eloperäistä ainesta ja maatuu vähitellen. Siksi sitä onkin syytä lisätä keväisin vanhan katteen päälle, jotta multapinta pysyy hyvin peitettynä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti