perjantai 31. heinäkuuta 2009

Kasvimaailman ihmeitä Ideapihoilla




Kesä on edennyt vauhdilla, eletään heinäkuun viimeistä päivää. Haluan esitellä muutaman mielenkiintoisen havaintoni kasvimaailmasta Ideapihojen puutarhoissa kuluneen kesän varrelta.
On ollut hienoa seurata, kuinka upeasti kaikki perennat sekä lehti- ja havupensaat ovat lähteneet kasvuun. Yksikään kasvi ei ole kuollut istuttamisen jälkeen. Esimerkkeinä mahtavasta kasvuvoimasta voisin mainita kelta- ja purppuraheisiangervopensaat Keltaisessa puutarhassa, koivuangervot Punaisessa puutarhassa sekä viitapihlaja-angervot Vihreässä puutarhassa. Nämä kaikki ovat kaksin- jopa kolminkertaistaneet kokonsa sitten touko-kesäkuun vaihteen istuttamisen jälkeen.
Useat perennat ovat aloittaneet upean kukintansa. Syyskaunosilmän Coreopsis verticillata "Grandiflora" haluan nostaa ylitse muiden, se on ehdoton suosikkini kukkiessaan näyttävän oranssinkeltaisin tähtimäisin kukinnoin. Katso 1. kuva. Syyskaunosilmäryhmä on kuin aurinko Keltaisessa puutarhassa. Syyskaunosilmän kasvusto erottuu muutenkin muista lajeista vaaleavihreiden, tillimäisten lehtiensä vuoksi.

Ryhmäruusuista olen tehnyt mielenkiintoisia havaintoja. Jaloruusut "Graham Thomas" ja "Schneewittchen" ja "Great Wall" ovat kukkineet jo noin kuukauden verran ja viime viikolla huomasin, että kuihtuneet kukat ovat muuttuneet kiulukoiksi. Mielenkiintoista on se, että samassa tertussa on kiulukoita, kukkia ja nuppuja. Katso 2. kuva.
Kuihtuneet kukat ja kiulukat kannattaa vielä tässä vaiheessa leikata pois, jotta uusia nuppuja tulisi lisää. Kuihtunut kukka leikataan viisilehdykkäisen lehden yläpuolelta. Loppukesästä kannattaa kuitenkin jo jättää muutama kukkinut verso leikkaamatta, jotta ryhmäruusu alkaisi valmistautua talveen.

Keltaisessa puutarhassa komeasinikuunlilja Hosta sieboldiana "Frances Williams" on jo kukkinut ja tein tällä viikolla mielenkiintoisen havainnon: kukat olivat muuttuneet vihreiksi siemenpaloiksi. Siemenpalko muistuttaa hernepalkoa. Katso 3. kuva. Ajattelin poistaa nämä siemenpalot, jotta komeasinikuunliljat eivät kuluta turhaan energiaa siementen tuottamiseen.
Tässä muutama havaintoni kasvimaailman ihmeistä.. Jatkan mielenkiinnolla havainnointiani loppukesän ajan ja syksyn koittaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti