tiistai 21. heinäkuuta 2009

Vuohenputken hävittäminen, osa2




Vuohenputken joukossa kasvoi muitakin rikkakasveja, leskenlehteä ja ohdaketta sekä voikukkaa. Leskenlehden ja ohdakkeen nyhtäminen maasta irti oli helppoa kuohkeasta kasvualustasta. Kyseisten rikkakasvien juuretkin lähtivät kokonaisina maasta.(Katso ensimmäinen ja toinen kuva yläpuolisesta kuvasarjasta). Toisin oli vuohenputken osalta. Kun kitkin vuohenputkea, varret vain katkesivat tyvestä rapsahtaen poikki. (Katso kolmas kuva). Pitkät, vaakasuorat juuret jäivät maahan, juurenpalastakaan ei lähtenyt varren mukana.

Tästä sisuuntuneena päätin, että käännän lapiolla koko kulmauksen kasvualustan ja kerään kaikki juurenpalaset mahdollisimman tarkkaan pois. Mikä urakka! Kaivoin multaa, järjestelmällisesti edeten, varmasti 30-40 senttimetrin syvyydeltä ja keräsin kaikki esiin nousseet juurenpalaset kottikärryihin. Keräsin jopa muutaman senttimetrin mittaiset, valkoiset juurenpätkät pois. Juuria keräsin kasvualustasta pois yhden, aivan kukkuroillaan olevan kottikärryllisen!

Onneksi Rodometsän kulmauksen kasvualusta oli hyvin pehmeää ja kuohkeaa kaivaa lapiolla, se helpotti urakkaani huomattavasti. Jos kasvualusta olisi ollut todella kovaa tai aivan täynnä isojen puiden ja pensaiden juuria, olisin kyllä välittömästi lyönyt niin sanotusti hanskat tiskiin.

Toivon, että vaivannäköni palkitaan ja sain juurenpalaset pois kasvualustasta sen verran tarkkaan pois, että jatkossa kasvualustaa haraamalla pidän vuohenputkien kasvun kurissa loppukesän ajan. Lisäksi olisin saanut vuohenputken kasvun ja leviämisen taantumaan.

Siitä, kuinka hyvin onnistuin tässä "projektissa", tulen raportoimaan myöhemmin elokuun puolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti