torstai 9. heinäkuuta 2009

Keltaiseen puutarhaan näyttävä noppakivireunus














Tällä viikolla Ideapihojen Keltaisessa puutarhassa viimeisteltiin betonikiveyksen ja istutusalueen välinen rajapinta noppakivireunuksella. Tähän ratkaisuun olimme päätyneet, sillä eritoten rankan ukkoskuuron yllättäessä vesi virtaa kaltevaa betonikiveystä pitkin suoraan kohti istutusalueen reunaa pitkin. Uhkana on, että virtaavan, valtavan vesimäärän mukana lähtisi istutusalueen kasvualustakin.

Noppakiveksi kiviasentaja Kari oli aikaisemmin esittänyt Lemminkäinen Betonituotteen valikoimista löytyvää lohkottua, mustaa noppakiveä. Sellaisesta myös noppakivireunus asennettiin. Nyt noppakivireunuksen ollessa valmis voin vain todeta, että kyseinen noppakivi onkin todella näyttävän näköinen.

Noppakivireunuksen asennustyö aloitettiin kaivamalla multaa pois betonikiveyksen reunasta. Tämän jälkeen kaivettuun uraan lapioitiin asennushiekkaa, joka tasattiin karkeasti. Asennushiekkaa ei tiivistetty, sillä noppakivet asennetaan tiivistämättömän asennushiekan varaan. Lohkotut noppakivet ovat aina erikokoisia ja koot voivat vaihdella paljonkin. Mitä enemmän kivien koko vaihtelee, sitä paksumpi asennushiekkakerroksen on oltava.

Kun kiviasentaja Kari aloitti noppakivien asentamisen, kiviä asetellessaan hän pyöritteli ja asetti noppakivet aina niin, että kivien suorin, tasaisin reuna on vieressä olevaa betonikiveä(-kiveystä) vasten. Lisäksi Kari joko otti pois alta tai lisäsi asennushiekkaa jokaisen noppakiven alle niin, että noppakiviä naputeltaessa asennusvasaralla ne asettuivat lopulta samaan korkeustasoon. Kiviasentaja Kari oli päättänyt ennen asennusta, että noppakivien yläpinta on pari senttimetriä viereistä betonikiveystä ylempänä. Näin betonikiveystä pitkin virtaava vesi ohjautuu hallitusti noppakiveyksen reunaa pitkin, eikä istutusalueen kasvualusta lähde virtaavien sadevesien mukana pois.

Kun noppakivireunus oli asennettu, lisättiin kivien taakse, istutusalueen puolelle, maakosteaa betonimassaa. Näin noppakivet saadaan pysymään paremmin paikallaan. Lopuksi noppakivien väliset saumat täytettiin saumaushiekalla, joukossa hieman sementtiä. Kun noppakivireunus kasteltiin saumauksen jälkeen varovasti sumuttamalla vettä kivien päälle, saumaushiekan kostuessa joukossa oleva sementti alkoi reagoida ja kovettua. Lopputuloksena on siistit saumat, jotka pitävät osaltaan noppakivet paikallaan.

Lopuksi annan hyvän vinkin: ohjeet niin noppakivireunuksen kuin muidenkin luonnonkivi-ja betonipäällysteiden ja -muurien asentamiseen löytyvät Lemminkäinen Betonituote Oy:n Formento ympäristötuotteiden internetpalvelusta, Kiviasentajan käsikirjasta. Internetpalvelun osoite on www.formento.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti